#20220032 Blockchain Tabanlı E-Oylama Sistemi





PROJE KODU20220032
PROJE SAHİBİEcem Ergül
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİTED Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİSavunma, Siber Güvenlik, Teknoloji ve Endüstri
PROJE DANIŞMANIEmin KUĞU



Öncelikle, bu projede blockchain teknolojisinden yararlanarak sistemde kaydedilen bilgilerin güvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu e-oylama sisteminin, kullanıcıların kolayca kullanabileceği bir Android uygulaması olmasını planlıyoruz. Sistem kullanıcıları için güvenli ve kolay erişilebilen bir oylama ortamı sağlayacak ve temel bir kullanıcı ara yüzü ile bir e-oy pusulası görevi görecek. Seçim yetkilileri için, e-oylama sistemi, tüm oy sayımı sürecini kolaylaştıracak, onlar için oyları güvence altına alıp ve kaydedecek. Bu sistemimizin uygulaması kullanıcıların giriş yapması için bir sayfa içerecektir. Başarılı bir giriş yapıldıktan sonra, kullanıcıyı hangi seçime katılmak istediğini seçmeye yönlendirir. Kullanıcı katılım sağlamak istediği seçimi seçtiğinde oyunu kullanabileceği bir e-oy pusulası açılacaktır. Kullanıcı oyunu buradan verebilir. Oy verildikten sonra kullanıcının oyunu onaylaması istenir ve kullanıcı oyunu onayladıktan sonra oyu sisteme sunulur. Bu projenin, az da olsa, oylama gereken her türlü süreci daha güvenilir, transparan ve kolay ulaşılabilir yapmasını umuyoruz.

Bugünün teknoloji çağında daha güvenli oylama sistemlerine ihtiyacımız var. Şu an kullanılan kağıt üzerinden oylama hem çok transparan değil hem de çok kağıt tüketimine yol açıyor. Japonya ve İngiltere gibi bazı ülkelerde bu sistemin, mükemmel olmasa da, uygulamaları görülüyor. Bu projede blockchain kullanarak güvenli, transparan ve tutarlı bir oylama sistemi oluşturmayı amaçlıyoruz.

Projemizi Android uygulama olarak, mobil kullanım için geliştirmeyi planlıyoruz, bu projemizi biraz daha özgün kılıyor diye düşünüyoruz.

Günümüzde çok gelişmiş olmasa da buna benzer uygulamalar görülmektedir. Ethereum Blockchain tabanlı mobil oy verme uygulamamızın çalışması ve sürdürülmesi için kendi proje ekibimiz dışında bir insan gücüne gerek duyulmamaktadır. Akıllı telefon kullanımın oranının yüksekliği de bu uygulamaya erişimi pek hayli yükseltmektedir. Bu uygulamanın teoride çalışması gayet mümkünken; pratikte gerçekleşebilmesi, bir ülkenin genel seçimleri düzeyindeki seçimlerde hem aşırı yüksek maliyet gereksinimi hem de blockchain dünyasında yaşanan güvenlik temalı veri ihlallerinden ötürü yüksek derecede tartışmalıdır.

Oylama sürecini kompakt, sade ve daha güvenli bir hale getirmenin bu projenin yaygın etkilerinden biri olduğunu düşünüyoruz.