#20220040 GoalBall Analiz Sistemi





PROJE KODU20220040
PROJE SAHİBİMustafa Emre Başar
PROJE MALİYETİAçık kaynak tabanlı çalışma imkanı yüksek olduğundan maliyetinin düşük olmasını öngörüyoruz.
PROJE ÜNİVERSİTESİHacettepe Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİSavunma, Siber Güvenlik, Teknoloji ve Endüstri
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Hacer YALIM KELEŞ



Bu projenin kapsamında yapay zeka modeli aracılığıyla Golbol maçlarındaki tespit ettiğimiz ve takip ettiğimiz oyuncuların pozisyonları, atılan goller, top ile ilgili istatistikler vb. çıkarımlar yaparak antrenör ve oyunculara veri sağlamak istiyoruz. Bu verileri de bir masaüstü uygulaması aracılığıyla sağlamak da planlarımız arasında. Hedefimiz bu proje sayesinde takımların kendi oyunlarını geliştirmesi ve bu şekilde sporun genel kalitesinin artmasına katkıda bulunmaları. Nihayetinde Golbol'e olan ilgiyi artırmak suretiyle farkındalık oluşturmayı planlıyoruz. Bu spora olan ilginin artması da görme engelli bireylere hitap eden bir sporun varlığından haberdar olarak bu spora katkı vermelerini sağlayacağını düşünüyoruz.

Paralimpik oyunalarda yer alan golbol oyunu üzerine görüntü işleme ve takip teknikleri kullanılarak analiz çalışmaları içeriyor. Oyun kayıtları kullanılarak gerçek zamanda, oyuncu ve top üzerine analizler gerçekleştirip, takım ve oyuncu performanslarını arttıracak veri desteği sunmayı amaçlıyoruz. Bu işlemleri kullanışlı bir arayüz ile birlikte, kullanıcı tecrübesini ön planda tutarak gerçekleştirmeyi önemsiyoruz.

Golbol, görme engellilere özgü bir takım sporudur. Spor, savaşta gözlerini kaybeden gazilerin rehabilitasyonu amacıyla icat edilmiştir. Biz de burdan ilham alarak bu sporu icra eden takımların ve oyuncuların daha sağlıklı analizler elde edip gerek antrenmanlarda gerek de maçlarda görüntü işleme ve yapay zeka teknojilerini kullanarak takımların ve sporcuların performansını yukarı çekmelerini hedefliyoruz.

Halihazırda müsabakaların bağlı olduğu federasyon tarafından paylaşılmış bir çok maç kaydı bulunduğundan, bu konuda veri sayısı yeterli düzeydedir. Halihazırdaki takip teknikleri çeşitli geliştirmeler ile stabil ve makul bir düzeyde çalışmayı destekler kabiliyette ve istenilen verileri sağlayabilecek hassasiyettedir. Bu sebeple sistem amaçlarını uygulayabilme açısından gerçekçi hedeflere sahiptir.

Projenin niş bir alanla ilgilenmesi dolayısıyla, toplum içerisinde büyük bir etki sağlamasa da, engelli sporcuların eforuna yönelik bir çalışma olması sebebiyle farkındalık yaratabilir.