#20220041 İnsan Taşımacılığında Yapay Zeka Uygulamaları





PROJE KODU20220041
PROJE SAHİBİGökhan Göksel Elpeze
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİDokuz Eylül Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİEndüstri ve Otomotiv
PROJE DANIŞMANIDR.ÖĞR.ÜYESİ ÖZLEM AKTAŞ



Bu projenin genel amacı, nörogenetik algoritmalar ve pekiştirmeli öğrenme teknikleri kullanılarak araç rotalama problemine uygulanabilir bir çözüm önermektir. Önerilen çözüm, mümkün olduğunca ideal çözüme yakın olmalı ve makul bir zaman sınırı içinde çalışmalıdır. Sonuçlar son kullanıcıya kolay okunabilir bir formatta sunulmalıdır. Bu amaçla bir mobil uygulama geliştirilmektedir. Araç rotalama problemi, birçok gerçek dünya senaryosunda kullanılan önemli bir problemdir. Servislerin rotalanması, otomatik yönlendirmeli araçların hareketleri, kargo dağıtımı ve diğer birçok kombinatoryal optimizasyon problemi gibi gerçek problemlerin çözümlerini içerir. Bu sorunun çözümünün birçok değerli kullanım durumu olmasına rağmen, hala küresel bir optimum çözüme ulaşılamamış bir sorundur. Çalışmamız kapsamında çeşitli algoritmalar uygulayacağız ve bu algoritmaları gezgin satıcı problemleri üzerinde test edeceğiz. Bu çalışma ile gelecekteki hedefimiz, diğer kombinatoryal optimizasyon problemlerine genellenebilecek bir çözüm bulmaktır. Projenin sonunda trafikte zaman ve yakıt tasarrufu sağlanarak toplu taşıma kullanımının artması hedeflenmektedir.

Bu projede insan taşımacılığında verimliliğin ve hızın arttırılması amaçlanmıştır. İş, okul ve benzeri servis araçları için ideal rota çıkarma problemine popüler algoritmalar ve yeni yaklaşımlar ile çözüm geliştirmek hedeflenmektedir. Proje dahilinde geliştirilen mobil uygulama sayesinde kullanıcılar kayıtlı rotaları görebilecek, rotalara kayıt olabilecek, servis yola çıktığında gerçek zamanlı olarak haritada servisin takibini yapabilecektir.

Taşımacılığı akıllı hale getirerek insan kaynaklı hataların azaltılması hedeflenmektedir. Sürücüler yolcuları en kısa sürede almak için hangi yoldan gitmeleri gerektiğini düşünmeyerek yola daha çok dikkat edecek ve bu sayede daha güvenli bir sürüş ile trafik kazası oranlarının da düşmesi sağlanacaktır.

Prototipimizde de göstereceğimiz üzere proje kolaylıkla uygulanabilir.

Trafikte geçen süreyi azaltarak zaman ve yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Toplu taşımayı daha verimli kılarak kullanmaya teşvik edecektir.