#20220048 Melanoma Skin Cancer Detection Using Deep Learning





PROJE KODU20220048
PROJE SAHİBİSüleyman Ayberk Kılıçaslan
PROJE MALİYETİ-
PROJE ÜNİVERSİTESİDokuz Eylül Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIAssoc. Prof. Dr. Zerrin Işık



Son zamanlarda yapay zeka destekli tıbbi teşhis sistemleri oldukça yaygınlaşmıştır. Bu projenin amacı, derin sinir ağı modellerini kullanarak melanoma kanserinin tespitini yaparak cilt kanserinin erken teşhisine yardımcı olmaktır. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalarda derin öğrenme modellerinin eğitimi sırasında gerekli ön işleme yöntemlerinden geçirilen ISIC 2017 ve HAM10000 veri setleri kullanılacaktır. Geliştirilecek benzer yazılımlar sayesinde sağlık sektöründe başarılı modellerin kullanılması halinde kanser teşhisinde yapılabilecek olası hataların önlenmesi sağlanacaktır. Evde uygulanabilen ve kullanımı kolay tanı araçları, uygun kanser tedavilerini zamanında alarak hastaların yaşam süresini uzatacaktır.

Cilt kanserinin bir türü olan Melanoma’nın erken tespiti için cilt lezyon görüntüleri üzerinde derin öğrenme modelleri kullanarak bir erken tanı işlemi yapılmaktadır.

Yüksek doğruluk oranı ile teşhis edebilen, mobil uygulama üzerinde hızlı çalışabilen derin sinir ağı modeli ile geliştirilmiş bir yazılım olmasıdır.

Gerekli verilerin sağlanması ve gerekli teknolojik yatırım yapılması takdirinde proje günümüzde rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.

-

Erken tespit yöntemiyle melanoma cilt kanseri kaynaklı can kayıplarını azaltmak.

1. Simon Kalouche (2020). Vision-Based Classification of Skin Cancer using Deep Learning. (Stanford University) 2. Lokesh Singh, Rekh Ram Janghel and Satya Prakash Sahu (2021). A Deep Learning-Based Transfer Learning Framework for the Early Detection and Classification of Dermoscopic Images of Melanoma. (Biomedical & Pharmacology Journal, September 2021).