#20220058 Parking Finder
PROJE KODU | 20220058 |
PROJE SAHİBİ | oguzhan karakaya |
PROJE MALİYETİ | |
PROJE ÜNİVERSİTESİ | Dokuz Eylül Üniversitesi |
PROJE KATEGORİSİ | Akademik ve Diğer Bilişim Uygulamaları |
PROJE DANIŞMANI | DR.ÖĞR.ÜYESİ YUNUS DOĞAN |
Projenin amacı, park yeri ararken harcanan zamanı ve yakıt israfını azaltmak, gereksiz yakıt israfından kaynaklanan hava kirliliğini azaltmak ve kullanıcılara park yerini gösteren bir mobil uygulamada park yeri arama kaynaklı trafik sıkışıklığını azaltmaktır. haritadaki yerler. Bu projeyi yaparken güncel teknolojilere bağlı kalmak ve takip etmek bizim için çok önemli. Bu projede görüntü işleme, sinir ağı sistemleri ve iot kullanılacak. Bu projeyi yapmaya karar verdik çünkü giderek artan nüfuslu dünyada akıllı şehir alanında insanlığa katkıda bulunmak istiyoruz.
Toplu taşıma araçları ve özel araçlar gibi birçok araçlara takıldığını varsaydığımız kamera modülleri ile yol kenar parklarının fotoğraflarını çekiyoruz. Bu fotoğrafları işleyerek iki araç arasındaki mesafeyi ölçüyor ve parka uygun olup olmadığını belirliyoruz. Konum bilgisi, saat tarih ve parka uygun olup olmadığı bilgilerini database’e düzenli olarak aktarıp işliyoruz. Ardından mobil uygulamada adres seçip veri tabanı sorgusu ile o adresin bilgilerini getiriyoruz ve o sokakta park yoğunluğunu Google’ın sunduğu haritalar hizmeti sayesinde kullanıcıya aktarıyoruz.
Yol kenarlarındaki park yerlerinin tespit edilmesini sağlar. Park yerinin dolu olup olmadığını anlamak için park yerinde herhangi bir sensöre ihtiyaç duymaz. Görüntü işleme yöntemleriyle park yerinin uygunluğunu tespit eder.
Projenin gerçekleştirilmesi için gerekli yazılımsal altyapı kurulmuş olup IoT cihazlarının gerekli destek alınması kaydıyla birçok araca yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede gerçek zamanlı bir şekilde veri akışı sağlanabilir.
DR.ÖĞR.ÜYESİ YUNUS DOĞAN
Toplumsal olarak düşünüldüğünde milyarlarca türk lirası tasarruf edilebilme olasılığı var. 2019’da yapılan bir araştırmaya göre sürücüler yoğun trafik zamanlarında ortalama 15 dakika park yeri aramakla geçirmekte. Kümülatif olarak düşünüldüğünde çok büyük miktarda zaman tasarrufu mümkün olabilir. Yakıt ve zaman tasarrufunun yanında egzozlardan çıkan zararlı gazların doğaya salınımını azaltacağından doğamıza da korumamıza yardımcı olur.
Balmiki, D., Singhal, M., Singh, A., & Tyagi, D. A Research on Smart Vehicle Parkıng System.
Ch'ng, S. F. (2019). Web-based car parking slot monitoring system (Doctoral dissertation, UTAR).
Comparison to Java | Kotlin. (2021, June 23). Kotlin Help. https://kotlinlang.org/docs/comparison-to-java.html
Crisostomo, C. I. C., Malalis, R. V. C., Saysay, R. S., & Baldovino, R. G. (2019). A Multi-storey Garage Smart Parking System based on Image Processing. In 2019 7th International Conference on Robot Intelligence Technology and Applications (RiTA) (pp. 52-55). IEEE.
Kemp, S. (2021, September 24). Digital 2021: the latest insights into the ‘state of digital.’WeAreSocialUSA.
Nisha, S. R., Pooja, S., & Pilo Abarnia, A. (2020) RFID Based Smart Car Parking System Using IOT and Cloud. Studia Rosenthaliana (Journal for Study of Research)
Rahman, S., & Bhoumik, P. (2019). IoT based smart parking system. International Journal of Advances in Computer and Electronics Engineering, 4(1), 11-16.
R. Yusnita, Fariza Norbaya and Norazwinawati Basharuddin, "Intelligent Parking Space Detection System Based on Image Processing", International Journal of Innovation Management and Technology, vol. 3, no. 3, June 2012.
Umesh, P. (2012). Image processing in python. CSI Communications, 23, 2.