#20220075 LiverSense : AR Liver Visualization for Microsoft Hololens 2





PROJE KODU20220075
PROJE SAHİBİBerkan Albayrak
PROJE MALİYETİhttps://docs.google.com/spreadsheets/d/18SGlHGpLITqHivX-lqXEayHY4qmJ9ad9WkTgkhO2Maw/edit?usp=sharing
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİSavunma, Siber Güvenlik, Teknoloji ve Endüstri
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Mehmet Serdar GÜZEL



LiverSense, Unity oyun motorunun gücünden ve AR desteğinden faydalanarak geliştirilmektedir. Hastaların medikal kayıtları ve ilgili modeller bir dış sunucuda bulunacaktır, Uzmanlar uygulamada bulunan hesaplarına giriş yapıp, sahip oldukları bütün kayıtları görüntüleyip seçim yapabilirler. Uzmanlar, önüne gelen organ modelinin tüm parçalarını ayrı ayrı inceleyebilecek, gerekirse bilgisayarlı tomografi görüntülerini modele sabitlenmiş halde görüntüleyip daha derin bir inceleme yapabileceklerdir. Uygulama kullanıcının ellerini kullanarak detaylı bir kesim planlamasına olanak sağlayıp, kesimi simüle ederek kesim sonrası oluşacak görüntüyü ve tıbbi metrikleri belirtecektir. Kullanıcı isterse yaptığı incelemeyi kaydedip, daha sonra aynı şekilde devam edebilir. Ya da rapor oluşturup planladığı operasyonu cihaz dışında inceleme fırsatına sahip olabilir. Ana geliştirme aşamasından sonra, ilk kullanıcılar ve seçilen konu uzmanları tarafından alınacak kritik geri dönüşlerle bir iterasyon sürecine girilir. Programın bu ana sürecin sonunda geliştirme aşamasında öngörülemeyen beklentileri ve sektörün güncel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde standardalize olması hedeflenir. Standardalizasyonu takiben uygulamanın Akademik ve Eğitim yönü değerlendirilir. Eğer elverişli gözükürse, eğitmenlerin mentorluğunda uygulamaya akademik eğitim modülleri ve senaryoları entegre edilir. Böylelikle hem medikal öğrencilerin benzer teknolojilerle tanışması, hem de öğrenimlerini duyusal bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Duyusal eğitim ile oluşturulan çeşitli eğitim senaryoları, öğrencilerin iş hayatına daha özgüvenli ve daha kalifiye şekilde adım atmaları için kritik önem taşır.

LiverSense, Microsoft Hololens 2 platformu için Unity kullanarak geliştirilmiş bir cerrahi planlama aracıdır. Uygulama, karaciğer operasyonlarında uzmanlara eşlik ederek, hastanın bilgisayarlı tomografi ve otomatik segmentasyon ile işlenmiş karaciğer görüntülerini uzmanın önüne sunar. Uygulamanın sağladığı modern tıp için işlenmiş interaktif ve hassas kontroller, uygulamayı kullanan operatörlere daha isabetli ve daha başarılı bir cerrahi planlama deneyimi getirir.

Gelişen teknoloji ve artan fonksiyonel ihtiyaçlar, medikal yazılımları gittikçe daha komplike ve yapay kontrol şemaları içermeye zorlar. LiverSense, uzmanların sahip olduğu el-göz koordinasyonunu doğal ve içgüdüsel kontrol mekanizmaları kullanarak teşhis ve planlama aşamalarında da kullanmalarını sağlar..

LiverSense, zamanın teknolojisi ile oldukça geliştirilebilir bir yazılımdır. Geliştirme aşamasında tam potansiyeline ulaşması için takım içerisinde 3 yazılımcı bulunması bu hassas işte daha güvenli bir geliştirme süreci için doğru olacaktır. Bu geliştirme süreci esnasında ve sonrasında da uzmanlardan alınan geri bildirimler projenin başarısı bakımından büyük önem taşır.

-

Yok

Projenin arka temelinde bulunan otomatik segmentasyon yöntemi, teşhis aşamasında insan faktöründen kaynaklanabilecek hata payını minimize eder. Ameliyat başarı oranındaki artış, toplum refahına etkisini paralel gösterir .

-