#20220099 GASOLINE





PROJE KODU20220099
PROJE SAHİBİTunahan Cici
PROJE MALİYETİBir sunucu bilgisayarı ve web sitesi alan adı.
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİSavunma, Siber Güvenlik, Teknoloji ve Endüstri
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Gazi Erkan BOSTANCI



Projemizin arayüzü web uygulaması olarak geliştirildi. Bunun anlamı, kullanıcılar tüm sisteme erişmek için bir uygulama indirmek zorunda değiller. Herhangi bir internet tarayıcısı ile sisteme kayıt olup deney çalıştırmak mümkündür. Ön yüz tasarımlarımızı ve geliştirmelerimizi yaparken ReactJS araç/kütüphane bütününü kullandık. Bu araç sayesinde kullanıcı arayüzündeki her şey dinamik ve etkileşime açık bir şekilde kullanıcıya sunulmaktadır. Ayrıyeten projenin geliştirme aşamasında da büyük kolaylıklar sağlamıştır. Ön yüz tasarımı ise proje gereksinimlerinden kaynaklı iki kısma bölünmüştür: kullanıcı ve deneyler. Kullanıcı kısmı, sisteme kayıt/giriş ve sistem yönetiminden sorumlu olan arayüzlerden sorumludur. Deneyler kısmı ise, deneylerin oluşturulması, sonuçlarının görülmesi ve yönetiminden sorumludur. Bu parçada kullandığımız programlama dilleri: JavaScript, HTML ve CSS’tir. Arka yüz geliştirmelerimizi yaparken ise SpringBoot araç/kütüphane bütününü kullandık. Projemizin mantık kısmından sorumlu olan bu parça aslında bize daha da arkada yer alan ve kullanıcıya asla gösterilmeyen bir yere erişmemizi sağlamaktadır. Bu kısma database (veri tabanı) denilmektedir. SpringBoot sayesinde oluşturduğumuz API, bu veri tabanına üstü kapalı ve kontrollü bir şekilde sağlamaktadır. Kullanıcı kayıtlarımızı ve bilgilerini MongoDB adında bir veri tabanı programında tutmaktayız. Endüstri’de hem küçük hem de büyük düzeyde kendini kanıtlamış olan bu program sayesinde hızla veri kaydetme ve okuma yapabilmekteyiz. Bu parçada kullandığımız programlama dili ise Java’dır. Simülasyon çalıştırmaları ve sonuçlarını alma kısmında ise XRT araç/kütüphanesini kullandık. XRT, X-Ray Tracing anlamına gelen bir ışın simülasyonu yapan bir kütüphane ve araçtır. Uzman kişilerin endüstride kullanıldığı gerçek deney elemanlarını sanal bir ortamda oluşturarak hızlı ve tutarlı sonuçlar verebilmektedir. Anlattığımız tüm bu sistemlerin birleştirilmesi ile kullanıcıların rahatlıkta X-Ray deneylerinin simülasyonunu yapabildiği bir web uygulaması meydana gelmektedir.

GASOLINE, x-ray ışınlarının simülasyonunu daha kolay hale getiren bir projedir. Hedef kitlemiz, bilimsel amaçla x-ray eneylerini simülasyon ortamında yapmayı ve izlenimlerini kaydetmeyi isteyen uzmanlar ve eğitim amaçlı kullanmak isteyen kişilerdir. Projemizde kullanıcılara bir arayüz sunmaktayız. Bu arayüz sayesinde kullanıcılar istedikleri şekilde deneylerini yaratabilmektedir. Yaratılan deneyler ise simüle edilip sonuçları tekrar arayüz sayesinde incelenebilmektedir. Yapılan tüm bu sistemi daha da verimli ve etkileşimli kılmak için kullanıcı sistemi kullanılmaktadır. Bunu anlamı, kullanıcılar deneylerini çalıştırmadan önce sisteme kayıt olmalıdır. Kayıtlı kullanıcılar bu system sayesinde önceki deneylerine ve başkalarının paylaştığı deneylere erişim sağlayabilmektedir.

Daha önceden yapılan x-ray simülasyonlarına baktığımızda görmüş oluyoruz ki çoğunun kullanıcıya sağladığı bir arayüzü yok. Bu kullanıcılar için uzun zaman kayıplarına ve öğrenim zorluklarına neden olmaktadır. Kullanıcı arayüzü sağlayan simülasyonlar ise yeterince güncel olmadıkları için öğrenmesi zor, karmaşık ve göreceli olarak eski bir arayüz sunmaktadırlar. Ayriyeten hepsi indirilmesi ya da kurulması gereken arayüzler olduğu için kullanıcıya çeşitli dezavantajlar sunmaktadır. Projemiz, x-ray simülasyonlarının çalıştırılmasını web uygulaması üzerinden yaparak yenilikçi bir çözüm sağlamaktadır.

GASOLINE projesinin uygulanması için ihtiyaç olan tek şey sunucu bir bilgisayardır. Kullanılan araçlar özgür yazılımlardır. Bunu anlamı hem eğitim hem de endüstride kullanımında bir limitleme olmamasıdır. Fakat yazılımların çalıştırılması için bir web sunucusuna ihtiyaç vardır. Simülasyonların karmaşıklığına ve de aynı anda birden fazla simülasyon çalıştırılmasına karşın ekstra ve daha güçlü sunucular kullanılabilir. Sunucu sayısı ve özellikleri systemin kullanım miktarına göre değişiklik gösterebilir. Daha fazla kullanıcı, sunucu sayısının arttırılmasına ve özelliklerinin güçlendirilmesini gerektirmektedir. Fakat tüm sistemin en temel şekilde çalıştırılması için bir adet sunucu yeterli olacaktır.

Konstantin Klementiev and Roman Chernikov, Web Sayfası, https://xrt.readthedocs.io/, Erişim Tarihi: 02.07.2021.

-

Hayata geçirildiğinde projemiz özellikle de akademisyenlere büyük bir ölçüde yardımcı olacaktır. X-Ray üzerinde çalışmalar yapan kişilerin yaptıkları deneyleri hızlıca test edip doğrulamaları gerekmektedir. Bu onlara büyük bir zaman kazandıracaktır. Bu kazanılan zaman ile deneyler daha da hızlı geliştirilip insanlığa ve bilime yararlı sonuçlar daha da hızlı edilecektir.

GASOLINE projesi, xrtQook adı verilen bir programdan ilham almıştır. xrtQook program sunduğu arayüz ile kullanıcılara x-ray simülasyonu sağlamaktadır. Yaptığımız tersine mühendislik ile bu programın nasıl çalıştığını keşfettik. Bu süreç içerisinde programın arayüzündeki eksiklikleri not aldık. Eksik yönlerini kendi projemizde olabildiğince yok artı yönlerini ise daha da geliştirdik. Yaptığımız tersine mühendisliği tamamen etik kurallar çerçevesinde gerçekleştirdik.