#20220141 Drone Kullanarak 3 Boyutlu Yeniden Yapılandırma





PROJE KODU20220141
PROJE SAHİBİÖmer Mert Erdal
PROJE SAHİBİ LINKEDIN https://www.linkedin.com/in/mrterdll/
PROJE MALİYETİDrone ve yüksek segmentte bilgisayarlar
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİSavunma, Siber Güvenlik, Teknoloji ve Endüstri
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Gazi Erkan Bostancı



Bu çalışmanın veri toplama bölümü AirSim simülasyon ortamında gerçekleşmiştir. Çalışma sırasında simülasyon ortamında drone kullanılarak Lidar ve kamera kullanarak veri toplanmıştır. Toplanan fotoğraflara Meshroom yazılımı yardımıyla fotogrametri teknikleri uygulanmıştır. Bu sayede fotoğraflardan nokta bulutu elde edilmiştir. Daha sonra elde edilen nokta bulutu lidardan elde edilen bulutla birleştirilmiştir. Bu sayede Lidar ve Fotogrametri tekniklerinin birlikte kullanılması sağlanmıştır. Bu iki teknik ile elde edilen nokta bulutları birleştirilerek tek bir nokta bulutu elde edip gerçeğe daha uygun hale getirilmesi ve ardından elde edilen verinin görselleştirme kütüphaneleri kullanılarak modellenmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda Fotogrametri ve Lidar teknikleri ile elde edilen nokta bulutlarının karşılaştırılması yapılmıştır.

Günümüzde askeri ve endüstri amaçlı drone kullanımı her geçen gün artmaktadır. Bu projede simülasyon ortamında drone kullanılarak Fotogrametri ve Lidar tarama teknikleri ile elde edilen veriler sayesinde bir bölgenin 3 boyutlu olarak modellenmesi yapılmıştır. Aynı zamanda bu iki teknik ile elde edilen modellerin karşılaştırılması yapılmıştır.

Literatürdeki çalışmalarda ağırlıklı olarak kapalı kaynak ve ücretli yazılımlar kullanılmıştır. Proje sürecindeki çalışmaların tamamında açık kaynaklı ve ücretsiz yazılımlar kullanılmıştır. Bu sayede hem proje masrafı minimuma indirilmiş hem de açık kaynaklı yazılımlar sayesinde gerekli durumlarda projenin iyileştirmesi için araçlarda geliştirmeler yapılmasının imkanı hazırlanmıştır

Projenin gerçekleştirilmesi için gerekli teknolojiler ve teknikler halihazırda mevcutdur. Bu yüzden uygulanabilirliği önünde bir engel yoktur.

Yok

Yok

Proje şehirlerin dijitalleşmesi alanında mevcut yapıların hızlı bir şekilde bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlayacaktır.

[1]Moons, Theo, Luc Van Gool, and Maarten Vergauwen. "3D reconstruction from multiple images part 1: Principles." Foundations and Trends in Computer Graphics and Vision 4.4 (2010): 287-404. [2]N. YASTIKLI Et Al. , "Fotogrametrik Harita ve LiDAR Verileri ile 3B Kent Modeli Üretimi," 16. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı , Ankara, Turkey, pp.1, 2017 [3]N. Polat , "LiDAR verilerinin CSF algoritmasıyla filtrelenmesi ve Sayısal Arazi Modeli üretimi", Türkiye Lidar Dergisi, c. 1, sayı. 1, ss. 21-25, Ara. 2019 [4]H. İ. Şenol , A. Y. Yiğit , Y. Kaya ve A. Ulvi , "İHA ve yersel fotogrametrik veri füzyonu ile kültürel mirasın 3 boyutlu (3B) modelleme uygulaması: Kanlıdivane Örneği", Türkiye Fotogrametri Dergisi, c. 3, sayı. 1, ss. 29-36, Haz. 2021, doi:10.53030/tufod.935920 [5]https://microsoft.github.io/AirSim/ [6]Pulli, Kari & Baksheev, Anatoly & Kornyakov, Kirill & Eruhimov, Victor. (2012). Real-Time Computer Vision with OpenCV. Communications of the ACM. 55. 61-69. 10.1145/2184319.2184337.