#20220154 MS hastalarının rehabilitasyonu için artırılmış gerçeklik video oyunları





PROJE KODU20220154
PROJE SAHİBİAhmet Efendioğlu
PROJE MALİYETİ.
PROJE ÜNİVERSİTESİDokuz Eylül Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Mehmet Hilal ÖZCANHAN



Projemiz immobil hastaların rehabilitasyonlarına evlerinden devam edip günlük hayat aktivitelerini başarabilir hale gelmelerini amaçlar. Bunu gerçekleştirebilmek için hastalara artırılmış gerçeklik kullanarak egzersiz oyunlar oynatılacaktır. Oyunlar birbiri ardına oynanması gereken bir takım senaryolardan oluşmaktadır. Günlük yaşam aktiviteleri olarak mutfak aktiviteleri seçilmiştir. Senaryolar evin mutfağında geçip, hastanın temel mutfak aktivitelerini ne oranda başarı ile yaptığını ölçecek ve puanlayacaktır. Hastanın hareketlerinin takibi için kullanılacak donanım Microsoft'un üretmiş olduğu kinect sensörüdür. 3 boyutlu düzlemde hareketler gerçek zamanlı olarak yakalanıp oyun kontrolü sağlanacaktır.

Projemiz MS hastalarının, tedavilerine hastaneye gitmelerine gerek kalmadan devam edebilmeleri için tasarlanmıştır. Projenin ulaşmayı hedeflediği hasta grubu immobil hastalardan oluşmaktadır. Bu hastaların hastaneye ulaşımları çoğu zaman zor olabiliyor. Hastalar egzersizlerini düzenli bir şekilde yapamadıkları zaman motivasyonları düşüyor ve tedavileri ilerleme kaydedemiyor. Projemizin hastaların evlerinden rehabilitasyonlarına devam etmelerine olanak sağlayacağını ve hastaların yaşam kalitelerini yükselteceğini düşünüyoruz.

Kinect kullanılarak oturur vaziyette oynanabilir oyunlar piyasada bulunmamaktadır. Projemizde hastalar oyunları oturur vaziyette oynayacaklardır.

Projenin gerçekleştirilebilmesi için gereken teknolojiler günümüzde mevcut ve ulaşılabilirdir.

.

Projemizin, MS hastalığının tedavisinde etkin bir rol oynayacağını beklemekteyiz.

.