#20220170 Sosyal Analiz





PROJE KODU20220170
PROJE SAHİBİHüseyin Semih Özker
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplumsal, Sosyal Medya ve Diğer
PROJE DANIŞMANISemra Gündüç



Sosyal Analiz projesi ile çeşitli sosyal medya kaynaklarından veriler çekilir. Çekilen bu verilerden bazı algoritmalar yardımıyla kelime çıkarımı yani "keyword extraction" yapılır. Bu sunum kapsamında Reddit kaynağı kullanıldı ancak proje farklı kaynaklar ile de çalışabilmektedir. Bu anahtar kelimeler, uygulanan algoritmalardaki faktörler ile puanlandırılıp sıralanır. Kelime çıkarımı işleminden sonra elde edilen anahtar kelimeler, gündemdeki başlığa gelen tepkiler hakkında fikir verecektir. Ayrıca hafta, ay gibi belirli aralıklarla incelendiği zaman gündeme gelen tepkilerin de zamanla ne yönde değiştiğini gösterecektir. Proje kapsamında bu değişiklikler grafikler aracılığı ile insanlara sunulacaktır.

Sosyal Analiz projesi ile toplumun gündeme dair başlıklara nasıl tepkiler verdiği veya bu tepkilerin zamanla nasıl değiştiği hakkında fikir edinilmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında; toplumdaki bir konuya gelen tepkilerin, diğer konular ile bağlantısı veya konunun kendisinden ne kadar uzak olduğu da gözlenmek istenmiştir.

Projede hedeflenen temel iki nokta vardır. Bunlardan biri gündemdeki başlık ile insanların gösterdiği tepkinin, yorumun beklenenden farklı şekilde olabileceğidir. Diğer nokta ise gündeme gelen tepkilerin belirli periyotla gözlenip toplum hakkında fikir edinebilmektir.

Projenin başarı oranının artması için esas önemli nokta; yeterince veri toplayıp, bu verileri etkili biçimde işleyebilmektir.