#20220174 Twitter Paylaşımlarının Diğer Sosyal Medya Sitelerine Uygun Ekran Görüntüsü ve Ekran Kaydının Alınması





PROJE KODU20220174
PROJE SAHİBİSamet Demirel
PROJE SAHİBİ LINKEDIN https://www.linkedin.com/in/samet-demirel-34b624210/
PROJE MALİYETİ20000
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplumsal, Sosyal Medya ve Diğer
PROJE DANIŞMANIPROF.DR. Semra Gündüç



Sosyal medya sitelerinde kurum ve kişiler paylaşım yapmakta ve takipçilerine ulaşmayı hedeflemektedirler. Bu paylaşımların yapıldığı mecralar ise zamanla artmakta veya değişikliğe uğramaktadır. Örneğin; Twitter daha çok haber tarzı bilgi içerirken, Instagram daha çok görsel bilgi kaynaklı içeriklerden oluşuyor. Diğer taraftan Linkedin ve Facebook gibi sitelerde yine kullanıcıların sık olarak takip ettiği sosyal medya sitelerindendir. Sosyal medya sitelerine yapılacak paylaşımlar eklenen sitelerin standart gönderi seçeneklerine uygun olması gerekiyor. Özellikle en sık yaşanan problem ise Instagram tarafında yaşanmaktadır. Her gönderide video veya resim eklenmesini istiyor. Eğer siz metin içerikli bir gönderi paylaşmak isterseniz resim eklemenizi isteyecektir. Bu seferde sadece o gönderi için uygun resim bulmanız gerekecek. Sadece resim bulmak yeterli olmuyor. Görsel öncelikli bir site olmasından dolayı içeriklerde metin bölümü küçük ve kısaltılmış vaziyette yer almaktadır. Çalışmamızda, kullanıcı sadece ilgili tweet URL adresini kullanarak istenilen platforma özgün görsel üretmesini sağlamaktır. Ayrıca bu görselin oluşturulması esnasında yine görsel değişiklikler de yapabilecektir. Görsel değişiklikler ise; arkaplan rengi, yazı rengi, Twitter tarafından eklenen alt bilgilerin gizlenmesi gibi değişikliklerin yapılması sağlanarak hem ölçüye uygun hem de özelleştirilmiş bir görsel çıktı vermesi sağlanacaktır.

Sosyal medya sitelerinde paylaşım yapan kurum ve kişiler her bir sosyal mecra için paylaşım hazırlamakta ve bu nedenle ciddi zaman kaybı oluşturmaktadır. Bu amaçla çoğu kullanıcı artık tasarımsal olarak paylaşıma uygun olan Twitter gönderilerini ekran görüntüsü alarak diğer mecralarda paylaşmaktadır. Twitter gönderilerinin kişi resmi, adı ve yerleşim olarak hem kişinin içeriğinin korunmasını hem de alıntı yapılan kişinin bilgilerinin gösterilmesi açısından uygun olması bu şekilde kullanmak tercih sebebi olmuştur. Ekran görüntüsü alınarak yapılan paylaşımlarda genel de farklı ölçülere sahip sosyal medya sitelerinde görüntü farklılıklarına sebep olmaktadır. Bu nedenle bu projede, Twitter gönderisinin otomatik olarak alınması ve istenilen sosyal medya sitesinin ölçülerine uygun şekilde yeniden yerleşim yapılmasını ve istenirse özelleştirme yapılarak ekran görüntüsünün alınmasını sağlayan bir araç geliştirilmiştir. Bu aracın yapımında Twitter API, proje ekibi tarafından hazırlanan API, Figma ile arayüz tasarımı ve bu tasarıma göre React JS kullanılarak web sürümü hazırlanmaktadır

Twitlerin daha kolay özelleştirilmesi Farklı siteler için kolay entegrasyon Özel tasarım şablonlarının oluşturulması

Sunucu masrafları, api üyelik ücretleri sağlandığı takdirde global boyutta ticarileşme sağlanabilir.

Projemize konu olan işleyiş şu anda manuel olarak yapılmaktadır. Bu işlem de hem süre olarak hem de görsellerim kalitesi ve özgünlük açısından problem oluşturmaktadır. Ücretsiz ve ücretli üyelik sayesinde bu işlemi yapan sistemimiz ile kullanıcılar artacaktır.