#20220177 Cryptocurrency Price Prediction Augmented with News





PROJE KODU20220177
PROJE SAHİBİDeniz Dinçer
PROJE MALİYETİ50000
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİSavunma, Siber Güvenlik, Teknoloji ve Endüstri
PROJE DANIŞMANIDr. Öğr. Üyesi Ömer Özgür Tanrıöver



Bu projenin en temel amacı kripto paraların fiyat tahmini doğruluğunu arttırmaktır. Bu hedefte yapılmış birçok akademik çalışma mevcuttur. Kripto paraların fiyatlarını etkileyen bir hayli fazla etken vardır. Spekülasyonlar, borsa vb. durumlardan etkilendiği bilinmektedir. Bu sebeple tahmin doğruluğunu arttırmak için medya verisi kullanılması planlandı. Hem haber kaynalarının hem de geniş kitleleri etkileyebilen fenomenleri ortak platformda buluşturabilen Twitter haber kaynağı olarak seçildi. İçerisinde Bitcoin, bitcoin, btc, Btc gibi kelimeler ve hastagler içeren Tweetler veri setine alındı. Bu text verilerine duygu durum analizi yapabilmek için Sentiment Analiz uygulandı ve historic Bitcoin fiyatları da eklenerek veri seti tamamlandı. Veri seti LSTM sinir ağı mimarisi ile işlendi. BTC eğiliminin 5, 15, 30 ve 60 dakikalık periyotlarla tahmin edilmesi çalışmalarına devam edilmektedir.

Kripto paraların piyasada inanılmaz derecede değerli hale geldiği günümüz dünyasında bir gerçektir. Projenin odak noktası kripto paraların eğilimini tahmin etmektir. Piyasa dinamiklerinin değişmesi ve spekülasyona açık olması, tahminlerde doğruluk ve tutarlılık sorunun ortaya çıkar. Bu projede derin öğrenme metotları uygulanarak kripto paraların eğilim tahminleri doğruluğunun arttırılması hedeflenmiştir.

Projenin özgün tarafı, twitter verilerine sentiment analiz uygulayarak ve historic BTC fiyatlarını kullanarak tahmin yapılmasıdır.

Günümüzdeki donanım bu projenin gerçekleşmesi için yeterlidir.

Kripto paraların daha güvenli yatırım aracı olarak kullanılmasının önü açılacaktır.