#20220186 FPGA üzerinde Floating Point Unit Tasarımı





PROJE KODU20220186
PROJE SAHİBİYigit Mandiroglu
PROJE MALİYETİ5000
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİSavunma, Siber Güvenlik, Teknoloji ve Endüstri
PROJE DANIŞMANIAyhan Aydın



FPGA yongalar SoC veya ASIC tasarımlarının aksine belli bir amaca hizmet etmek yerine hardware seviyesinde yeniden programlanabilir ve bu sayede kapasitelerine göre birden çok uygulamada kullanılabilirler. Her ne kadar genelde FPGA yongaları SoC ve ASIC tasarımlarına göre daha az verimli olsalar da aynı üretim bandından elde edilen çekirdekler birden çok endüstride ve uygulamada aynı anda kullanılabilmektedir. Bu sayede yapay zeka gibi alanlarda özelleşen çipler TSMC gibi yarı iletken üreticilerinin sınırlı kaynakları için yarışmak zorunda kalmadan daha az verimli ancak daha yaygınlaşmış bir çip ile değiştirilebilir. Bu sayede otmotiv ve savunma gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler dünya genelindeki çip tedarik sorunu sırasında ürünlerini geliştirmeye devam edebilir. Bu amaç doğrultusunda FPGA üzerinde yapay zeka ve benzeri alanlarda kullanılan Floating Point Unit birimini tasarladık ve performansını gözlemleyerek raporladık. FPGA çiplerinin SoC veya ASIC çiplere alternatif sunma potansiyelini inceledik.

FPGA yongası üzerinde yapay zeka gibi alanlarda kullanılan Floating Point Unit birimini tasarlayarak düşük güç tüketimine sahip bir FPGA çipi üzerinde uygulanması ve günümüzdeki çip tederik krizinde alternatif sunma potansiyelinin incelenmesi.

Bilinmiyor.

Günümüzde endüstri, otomotiv ve savunma gibi alanlarda yaşanan mikro kontrolcü kıtlığını FPGA yongaları ile çözmek, yapay zeka ile paralellelştirme için FPGA kullanmak.