#20220209 AN EFFECTIVE FAST-CHECKING EXPLORER





PROJE KODU20220209
PROJE SAHİBİAltar Özcan
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİAnkara Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplumsal, Sosyal Medya ve Diğer
PROJE DANIŞMANIDr. Murat OSMANOĞLU



Projenin ana fikri belirlenen algoritmanın geliştirilmesi üzerine kuruludur. Proje kapsamında ilk olarak algoritmanın parametreleri ve bu parametrelerin metotları ve çıktıları nasıl etkileyeceği kararlaştırılacaktır. İlerleyen adımlarda, algoritma sınırlı haber kaynakları ile birtakım testlere tabi tutulduktan sonra gerekirse algoritma üzerinde değişiklikler yapılacaktır. Ek olarak bu kısımda, internet üzerinden mevcut haber kaynaklarının araştırılması ve bu kaynakların birbirileri ile olan ilişkilerinin sınıflandırılması planlanmaktadır. Bu aşamada ayrıca her kaynağa ilişkin bir itibar skoru (doğruluk oranına bağlı olarak) verileri oluşturulacaktır. Verilerin ilişkilendirilmesinde hangi veri yapılarının kullanılacağı belirlenecektir. Bu veriler üzerinde algoritmanın çalıştırılması sonucu sayısal bir çıktı beklenmektedir. Geliştirilen algoritma daha sonra bir uygulama veya herhangi bir ui (user interface) ile birleştirilecektir. Son olarak bu uygulama üzerinde gerekli olan testlerin tamamlanıp uygulamanın kullanıcı huzuruna sunulması planlanmaktadır.

An effective fast-checking explorer, kısaca herhangi bir haberin doğruluğuna, haber ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra ulaşılmasını hedefleyen bir projedir. Genel hatları ile projemiz: kullanıcının herhangi bir karakter dizisi girmesinin ardından programın algoritma sayesinde arkadaki veri tabanında bulunan haber kaynaklarında araştırıp, haberin doğruluk derecesine ilişkin nümerik bir değer döndürmesi üzerine planlanmıştır.

Söz konusu bilgi kalabalığı ile mücadele amaçlı var olan çözümlere baktığımızda karşımıza iki tip çözüm çıkmaktadır. Bunlar: gazeteci/araştırmacılardan oluşan bir grup ve teyit edicilerdir. Gazeteci ve araştırmacılardan oluşan haber ekipleri (Teyit, Malumatfuruş, Yalansavar, Doğruluk Payı vb.) genellikle viral olmuş ve kamuoyunun dikkatini çeken haberler üzerine yoğunlaşmışlardır. Diğer bir çözüm olan var olan fact checkers’a baktığımızda kullanıcıların kendi istedikleri haberin doğruluğuna ulaşabilmelerini sağlayan otomatik sistemler mevcuttur. Bu sistemlere örnek olarak Google Fact Check ve Hoaxy gibi araçlar geliştirilmiştir. Tüm bu problemler ve var olan çözümler göz önünde bulundurulduğunda internet üzerinde kullanıcıların genel bir arama yapmasını sağlayan algoritmayı çözüm olarak önermekteyiz.

Projenin gerçekleşmesi için gerekli olan insan gücü, teknoloji ve malzemelerin günümüzde mevcuttur.

Projenin hayata geçirilmesi halinde toplumda yalan haberlerin yayılmasının ve insanları olumsuz etkilemesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.