#20220237 Bulut Bilişim Tabanlı Sanal Çalişma Ortamı Altyapısı Platformunun Geliştirilmesi





PROJE KODU20220237
PROJE SAHİBİFatih Cüre
PROJE MALİYETİMinimum düzeyde sunucu masrafı aylık 30$ civarındadır.
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİEndüstri ve Otomotiv
PROJE DANIŞMANIProf. Dr. Murat Osman Ünalır



İş ve kurulum tanımlamalarının yapılacağı bir arayüz hazırlanacaktır. Bu arayüz ile bir veya birden fazla iş tarifinden oluşan demet hazırlanması ve bu demetin yine arayüz ile bilgisi verilen hedef makineler üzerinde çalıştırılmasına olanak sağlanacaktır. Arayüz ile yapılan bu tanımlamalar arka planda yorumlanmasının yapılması ve bir iş kuyruğu ile sırasıyla hedef makinelerde kurulum ve gerekli çalıştırmaları yapacak şekilde çalışması sağlanacaktır. Bahsi geçen bu platformun çok kullanıcılı ve iş ve kurulum tanımlamalarının ortak olarak kullanılabilmesi ve paylaşabilmesi sağlanacaktır.

Bulut ortamında çalışan bir platform ile çalışma ortamının uzaktan kurulması amaçlanmıştır.

Benzerlerine göre farklı olarak kullanıcılar arasında paylaşımlı bir ortam sunması ve bir web arayüzü ile kontrolün sağlanabiliyor olması.

Hali hazırda var olan sistemlerin üzerine bir katman çıkarak uygulanabilirliği mevcuttur.

Güray Yıldırım, Founder, Peptr guray [at] gurayyildirim.com.tr Halit İnce, Software Engineer, Udemy halit.ince [at] udemy.com

-

Proje bu hali ile giriş niteliğindedir ancak bir başlangıç noktası olarak çalışma ortamları oluşturmanın yanı sıra çeşitli otomasyonların oluşturulmasında ve bunların bir sosyal platform üzerinde geliştirilmesine olanak sağlması mümkündür. Konu olarak farklı olsa da benzerlik açısından projenin gidebileceği yere örnek olarak GitHub, Gitlab gibi platformlar gösterilebilir.

1. Ninite Pro Ninite Classic ve Ninite Pro uygulaması birçok uygulamayı kurmak ve güncellemek için kullanılır. Uygulama üzerinden işlem yapılması istenen uygulamaların seçilmesine imkan veren bu uygulama web arayüzü ile işlemlerin kullanılmasına izin verir. İşleme tabii tutulacak olan uygulamalar arayüz üzerinden seçimlik olarak verilmiştir. Seçilebilir uygulamalar kısıtlı olarak verilmiştir. Bu uygulamalardan yüklü olan uygulamaları istenildiği takdirde otomatik olarak güncellenebilmesine izin vermektedir. Bu uygulama şu an için Windows 10, 8.x, 7 sürümlerinde çalışmaktadır. 2. Advanced Installer Advanced Installer, uygulama kurulumu, güncelleme ve yapılandırma için kullanılan ve Windows için çalışan bir masaüstü programdır. Arayüz üzerinden C#, C++, PowerShell, VBScript gibi yazımlar kullanarak ve MSIX gibi windows paketleri kullanarak kurulum işlemlerini yapmaktadır. Bu paketleri takım içerisinde paylaşabilmekte ve yanı sıra bu işlemler için döküman ve rapor çıkarabilmektedir. 3. Ansible Automation Controller Ansible Automation Controller, ticari olarak sunulan Ansible üzerine inşaa edilmiş bir platformdur. Platform üzerinde hedef makineler tanımlanabilir, iş tanımları otomatize edilebilir. İş tanımları şablonlar üzerinde tutulmakta istenildiği takdirde bu şablonları “inventory” olarak gösterilen makine ya da makinelerde çalıştırılmasını mümkün kılar. Bir şablonun oluşturumu için kullanılan arayüz bulunmaktadır. Bu şablonlar oluşturma aşamasında “playbook” adı verilen iş parçacıklarının bir ya da birden fazlasını içeren bir tanımlayıcının verilmesini gerektirir. Playbook’lar ise kullanıcı tarafından bir kaynak gösterilerek yazılmış olması gerekmektedir. “SCM Type” adı altında kaynağı nereden geleceği ve seçime uygun ayarlamaların yapılması gerekmektedir. 4. Puppet Puppet, açık kaynaklı bir yazılım yapılandırma yönetim aracıdır. Sunucuları dağıtmak, yapılandırmak ve yönetmek için kullanılır. Master-slave mimarisini kullanır. Kullanımı için terminal kullanımı gereklidir. Puppet kullanımında iş tanımları DSL veya Ruby ile yapılması gerekmektedir. Kaynaklar [1] Ninite Pro, https://ninite.com/pro (Son Erişim: 06 Şubat 2022) [2] Adcanced Installer, https://www.advancedinstaller.com/ (Son Erişim: 06 Şubat 2022) [3] Ansible Automation Controller, https://www.ansible.com/products/controller (Son Erişim: 06 Şubat 2022) [4] Puppet, https://puppet.com/ (Son Erişim: 06 Şubat 2022)