#20220255 Ontoloji Tabanlı Envanter Sistemi





PROJE KODU20220255
PROJE SAHİBİElif Ezgi Emre
PROJE MALİYETİ1000
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİEndüstri ve Otomotiv
PROJE DANIŞMANIDoç.Dr. ÖZGÜ CAN



Envanter yönetimi, insan kaynaklarının işletmedeki fiziksel varlıkları korumak ve personellerin bu fiziksel varlıkları kullanımlarını takip etmek ile ilgili olan görevleri kapsamaktadır. Envanter yönetimi işletmenin sahip olduğu tüm varlıkların en etkili şekilde dağıtılmasını, doğru aracın doğru personele iletilmesini ve sonrası için araçların hasarsız şekilde geri alınmasını amaçlamaktadır. Araçlar personellere zimmetlenirken personelin verimliliğini arttırmak amaçlanır. Ontolojiler, sistemler için öneli bir unsurdur ve yönetim sistemleri, e-ticaret uygulamaları gibi birçok alanda tercih edilmektedirler. Ontolojiler ayrıca Web 3.0 olarak isimlendirilen ve insanlara ek olarak bilgisayarlar ve sistemlerin okuyup anlayabildiği yeni teknoloji içinde de önemli role sahiptir. Bu yeni Web’e yeni ontoloji tabanlı uygulamalar ve bilgi mimarileri geliştirilmektedir. Bu yeni yapı ile yeni dillere de ihtiyaç duyulmakta, bu da ontolojilerin önemini arttırmaktadır. Bu makalede anlamsal Web’in mihenk taşlarından biri olan ontoloji kavramı üzerinde bilgi verilmiştir. Ayrıca bu bilgilerle geliştirilen bir ontoloji olan envanter takip ontolojisi sunmak hedeflenmiştir. Ontoloji Tabanlı Envanter Sistemi’nin, kurumdaki zimmetli araçların seri numaralarını, markalarını, modellerini, veriliş ve iade tarihlerini, araçların zimmetli olduğu personelin bilgilerini (personelin ismi ve soy ismi, iş unvanı, departman bilgisi, işe giriş ve çıkış tarihi gibi bilgileri) gösterebilmesi, takibini yapabilmesi hedeflenmektedir.

Online envanter sistemi ile sadece personellerin kullanımına sunulan eşyalar değil bu eşyaların güncel durumları, arıza kayıtları, yakıt masrafları ve faturaları gibi birçok bilgiye ulaşılabilir. Bu system, herhangi bir problem durumunda hem eşyayla hem sorumlu kişiyle iletişimi kolaylaştırır. Geleneksel işlemlerle uzun uğraşlar gerektiren işlemleri hızlıca gerçekleştiren yazılımlar insan kaynaklarının enerjisini doğru birimlere iletmesine yardımcı olur.

Ontoloji tabanlı envanter sistemi ile personelin ihtiyacına uygun demirbaş atamaları ya da geri almalar, erişim sınırlamaları basitçe gerçekleştirilebilir. Personelin yaşadığı krize günün her saatinde kolaylıkla müdahale edilebilir.

Projenin gerçekleşmesi için gereken teknoloji ve malzemelerin günümüzde var olup, aktif kullanılmaktadır.

[1] Ertuğrul D.Ç, Alpay P.H., “Pediatrik Hastalarda Ontoloji Tabanlı Mobil Ateş Takip ve Konsültasyon Sisteminin Geliştirilmesi”, Journal of Polytechnic, Information Technology Laboratory, 544, 2017. [2] DÖNMEZ O., KAYA A., “Anlamsal Web ve Hastane Randevu Ontolojisi”, Journal of Emerging Computer Technologies, 1,10-13, June 2021 [3] Padhiar I. ,Seneviratne O., Chari S., Gruen D., McGuinness D. L., “Semantic Modeling for Food Recommendation Explanations”, arXiv:2105.01269v1, 4 May 2021 [4] Synak M., Dabrowski M., Kruk R., “Semantic Web and Ontologies”,Semantic Digital Libraries, 41, 2009 [5] Noy N. F. and McGuinness D.L., “Ontology Development 101: A Guide to Creating Your First Ontology”, Brachman et al. 1991

0

[1] Ertuğrul D.Ç, Alpay P.H., “Pediatrik Hastalarda Ontoloji Tabanlı Mobil Ateş Takip ve Konsültasyon Sisteminin Geliştirilmesi”, Journal of Polytechnic, Information Technology Laboratory, 544, 2017. [2] DÖNMEZ O., KAYA A., “Anlamsal Web ve Hastane Randevu Ontolojisi”, Journal of Emerging Computer Technologies, 1,10-13, June 2021 [3] Padhiar I. ,Seneviratne O., Chari S., Gruen D., McGuinness D. L., “Semantic Modeling for Food Recommendation Explanations”, arXiv:2105.01269v1, 4 May 2021 [4] Synak M., Dabrowski M., Kruk R., “Semantic Web and Ontologies”,Semantic Digital Libraries, 41, 2009 [5] Noy N. F. and McGuinness D.L., “Ontology Development 101: A Guide to Creating Your First Ontology”, Brachman et al. 1991[1] Ertuğrul D.Ç, Alpay P.H., “Pediatrik Hastalarda Ontoloji Tabanlı Mobil Ateş Takip ve Konsültasyon Sisteminin Geliştirilmesi”, Journal of Polytechnic, Information Technology Laboratory, 544, 2017. [2] DÖNMEZ O., KAYA A., “Anlamsal Web ve Hastane Randevu Ontolojisi”, Journal of Emerging Computer Technologies, 1,10-13, June 2021 [3] Padhiar I. ,Seneviratne O., Chari S., Gruen D., McGuinness D. L., “Semantic Modeling for Food Recommendation Explanations”, arXiv:2105.01269v1, 4 May 2021 [4] Synak M., Dabrowski M., Kruk R., “Semantic Web and Ontologies”,Semantic Digital Libraries, 41, 2009 [5] Noy N. F. and McGuinness D.L., “Ontology Development 101: A Guide to Creating Your First Ontology”, Brachman et al. 1991