#20220282 Derin ve Transfer Öğrenme Yöntemleri ile Çiçek Tanıma





PROJE KODU20220282
PROJE SAHİBİHandenur İleri
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIProf. Dr. Aybars Uğur



Gündelik hayatta karşılaşılan 16 yaygın çiçek türünün görüntülerinden derin öğrenme yöntemleri ile tanıyan bir mobil uygulama gerçekleştirilmiştir. Kullanılan derin öğrenme modelini farklı transfer learning yöntemleri kullanılarak en iyi başarı oranını yakalamak hedeflenmiştir.

Projemiz yapay zeka yöntemlerini kullanarak doğada bulunan farklı çiçek türlerinin ayrıştırılmasını hedefleyen bir mobil uygulamadır. Burada amacımız son kullanıcıya çiçek türü hakkında bilgi vermektedir. Literatürde bulunan uygulamalardan farklı olarak içlerindeki bazı kritik eksiklikler analiz edilerek başarı oranını arttırarak daha fazla çiçek türü için kullanımı kolay bir uygulama hedeflenmiştir.

Projemiz diğer yapılmış çiçek tanıma uygulamalarından ayrıldığı nokta farklı Transfer Learning yöntemleri kullanılarak sınıflandırma için en iyi model oluşturmaya çalışılmıştır. Transfer learning için DenseNet121, önceden eğitilmiş modelinin yanında VGG-16, ResNet50 gibi farklı önceden eğitilmiş modeller kullanılmıştır. Veri seti üzerinde data augmentation yöntemi kullanılarak veriler çeşitlendirilmiş ve fine tuning metodu ile model verisetine tam uygun hale getirilmiştir. Oluşturulan model geliştirilen mobil uygulama ile birleştirilerek yeni ve kullanılabilir bir ürün haline getirilmiştir.

Projemiz güncel teknolojileri kullanarak yapılabilir ve uygulanabilir.

Projemiz hayata geçtiğinde toplumun yaşadığı çevrede bulunan çiçekleri tanıma ve o tür kakkında bilgi sahibi olma oranı artacaktır.