#20220284 BLOCKCHAIN TABANLI İÇERİK ÜRETİM PLATFORMU





PROJE KODU20220284
PROJE SAHİBİEge Dabanlıoğlu
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİEğitim, Eğlence ve Oyun
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Özgü Can



İçerik üreticilerinin içeriklerini paylaşabilecekleri ve ürettikleri içeriklerden gelir elde edebilecekleri, tüketicilerin içeriklere kolay ve güvenli bir şekilde ulaşabilecekleri bir blok zinciri tabanlı web platformu oluşturmak amaçlanmaktadır. Bu platformda bir kullanıcı hem üretici hem tüketici sıfatlarında bulunabilir. Üreticiler ve tüketiciler arasında bir alışveriş gerçekleşir. Tüketiciler istedikleri içerikleri para karşılığında satın alabilir. Bu şekilde üreticiler ürettikleri içeriklerden para kazanır. Blok zinciri alt yapısını kullanarak para transferlerinin güvenliğini sağlamak ve açık hale getirmek amaçlanmıştır. Diğer içerik üretim platformlarından farklı olarak kullanıcılar içerik türü konusunda daha fazla seçeneğe sahiptir. Ayrıca içeriklerinin satın alınmasının blok zinciri ve akıllı kontratlar tarafından güvence altına alınması da diğer platformlardan ayıran niteliklerdendir.

Blockchain tabanlı sosyal medya, içerik üretimi platformu.

Blockchain teknolojisinin içerik üretimi platformlarında kullanılabilecek alanları açıklamadan önce neden blockchain’i bu platformlarda kullanmamız gerektiğini açıklayalım. Blockchain teknolojisi, sosyal medya platformlarının ademi merkeziyetçiliğini ve neredeyse tüm reklam gelirlerini tüketen bu devlerin tekelini kırabilecek potansiyeli bulunmaktadır. Tez konumuz süreci şeffaf hale getirmeye yardımcı olan blockchain tabanlı içerik oluşturma platformu oluşturmaya yöneliktir. İçerik oluşturucuların, kendilerini birkaç merkezi sosyal medya platformuyla sınırlamadan çalışmalarından para kazanmalarına olanak sağlamak istiyoruz. İçerik oluşturuculara, tüketicilere ve reklamverenlere geleneksel olmayan bir şekilde fayda sağlarken içerik oluşturuculara kontrol ve özgürlük vermeyi amaçlıyoruz.

Gerekli insan gücü 1-5 kişi arasında yeterli olacaktır, 2 backend, 2 frontend 1 tasarımcı şeklinde 4 ay içerisinde tamamlanabilir. Günümüz teknolojilerinden blockchain, ethereum, html/css/js gibi temel web programlama ve akıllı kontrat teknolojilerini kullanıp üzerine js ve css gibi frameworklerle gerçekleştirilebilir.

İçerik oluşturucuların, kendilerini birkaç merkezi sosyal medya platformuyla sınırlamadan çalışmalarından para kazanmalarına olanak sağlamak istiyoruz. İçerik oluşturuculara, tüketicilere ve reklamverenlere geleneksel olmayan bir şekilde fayda sağlarken içerik oluşturuculara kontrol ve özgürlük vermeyi amaçlıyoruz.

Üreticilerin belirlenen kurallar ve kanunlar doğrultusunda her çeşit videonun yüklenebildiği ve kullanıcıların videolarla etkileşime geçebildiği, bununla kalmayıp üreticinin belirlediği fiyatlar doğrultusunda ekstra içeriklere veya avantajlara ulaşabildiği, kullanıcının üreticiyi desteklemek amacıyla ücret yatırımı sağlayan platform Youtube. Youtube platformuna benzeyen ama içeriklerinin tamamının canlı yayınlardan ve canlı yayın tekrarlarından oluşan platform Twitch. Bu platformda üreticiler canlı yayın açarak istedikleri içerikleri üretebilir ve izleyicilerle anlık etkileşime girebilir. İzleyiciler yayıncıyla etkileşime geçmek için chatbox adı verilen mesaj gönderme panelini kullanır. İzleyiciler yayıncıya destek olmak amacıyla bağış gönderebilir veya yayıncıya abone olarak yayıncının sunduğu avantajlara erişebilir. Youtube ve Twitch platformlarının bir karışımı olarak kabul edebileceğimiz, bünyesinde maksimum 3 dakikaya kadar video içeriği oluşturabileceğiniz ve aynı zamanda canlı yayın içeriği oluşturabileceğiniz platform TikTok. Bu platformda üretici, sponsorlu içerikler harici videolardan doğrudan gelir kazanamazken canlı yayınlarda izleyicilerden gelen destek amaçlı ücret kazanabilmektedir. Videolar ve canlı yayınlar yapılan platform haricinde bir diğer içerik üretimi olarak sayılan makale ve hikayelerin üretildiği paylaşıldığı, kısaca metin ve görsellerin bir arada paylaşıldığı platform Medium. Bu platformda üretici istediği bir konu hakkında herhangi bir içerik tipine bağlı kalmaksızın metin yazabilir ve görsel ekleyebilir. Üreticiler platformun belirlediği şartlara ve koşullara uyduğu takdirde medium’un sağladığı takdirde iştirak olma şansını yakalayabilir. Kabul edilen üretici üretmeye devam ettikçe medium üreticiye maddi destek sağlar.