#20220304 Hastane Otomasyonu





PROJE KODU20220304
PROJE SAHİBİBeyza Yılmazer
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIProf. Dr. Aylin KANTARCI



Sağlık kuruluşları; büyük miktarlarda bilginin üretildiği, depolandığı, işlendiği ve anlamlandırıldığı organizasyonlardır. Gerek sağlık hizmeti sunumunda kalitenin artması gerek güvenilir tıbbi hizmetin sunulması gerekse yönetim etkinliğinin artırılması sağlık kuruluşlarında bilginin yönetilmesini zorunlu kılmaktadır. Çalışmalar, hastane bilgi sisteminde gereksinim duyulan ve hastanenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir otomasyon sistem yazılımı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ancak bu çalışma kapsamında gereksinimler hastanelerden hastanelere farklılık göstereceği için genel ve ortak gereksinimlere göre bir yazılım ürünü ortaya konulmaktadır. Bu sistemi kullanacak olanlar için web arayüzü olacaktır. Web uygulaması geliştirmede önemli bir yere sahip olan MVC (Model-View-Controller) mimari deseni tercih edilmiştir. Bu mimari desen kapsamında Model, uygulamada kullanılacak verilerin bulunduğu, veritabanı ile ilgili bağlantının yapıldığı katmanı; View, Model içerisindeki verilerin görselleştirilmesinden sorumlu katmanı; Controller, Model ve View arasındaki bağlantıyı sağlayan katmanı temsil etmektedir.

Hastane Otomasyonu, hastanedeki tıbbi çalışanların yetki durumuna göre kullanabilecekleri özellikte bir web programı olarak tasarlanmıştır.

Bu projede temel ihtiyaçlar düşünelerek tasarlanmış ancak yeni ihtiyaçların doğmasıyla geliştirilebilmesi için açık kaynak olarak paylaşılacak olması ve firmalardan bağımsız olarak çalışabilme özelliği gösterdiğinden ekonomik olduğundan özgün değer niteliğine sahiptir

Projenin gerçekleştirilebilmesi için uygun programlama dillerini kaldırabilecek bilgisayar ve bir web sitesi olduğundan hosting hizmetinin sağlanmas ıgerekmektedir.

Hastane otomasyonu günümüzde hastanelerde ve sağlık ocaklarında kullanılan aktif bir uygulamadır, böylelikle tıbbi çalışanların işleri kolaylaşmaktadır.