#20220309 Histravel





PROJE KODU20220309
PROJE SAHİBİbatuhan aras
PROJE SAHİBİ LINKEDIN https://www.linkedin.com/in/batuhan-aras/
PROJE MALİYETİYok
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİFikir Yarışması
PROJE DANIŞMANIEmine Sezer



Gezginlerin, gezi planlayan veya rota arayan kullanıcıların istediği lokasyonlardaki kültürel miras öğelerini filtreleme işleminden geçirerek bulup, bulduğu öğeler ile en kısa mesafeli veya özel gezi rotası oluşturabileceği hem Android hem iOS cihazlarda çalışan bir cross-platform mobil aplikasyon geliştirilecektir. Geliştirme sürecinden önce daha önce geliştirilmiş benzer uygulamaları araştırıp, analizi yapılacaktır. Dikkat ettiğimiz kriterler, kullanılacak teknolojiler, kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi olmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlar itibari ile uygulamaya en uygun teknolojilere karar verilmiştir. Bunlar ise cross-platform geliştirmeye en uygun iki teknoloji olarak Flutter ve Firebase seçilmiştir. Popülerliği artan teknolojiler de çalışmaya karar verilmiştir. Flutter ile tek platformdan tüm kodlar yönetilecek, Firebase ile tek platformdan kimlik doğrulama, bulut hesaplama, bulut depolama, bildirim yönetimi gibi işlemler yönetilecektir. Gerçek-zamanlı bir veritabanıdır. Arka uç geliştirmesi için de Node.JS teknolojisinden yararlanılacaktır. Yardımcı araçlar olarak CSS3, HTML5, JavaScript, Dart gibi güncel teknolojilerin kullanılması planlanmıştır. Teknolojilerde karar kıldıktan sonra use-case örnekleri tasarlanmıştır. Son olarak da teknoloji mimarisi ve sekans diyagramları tasarımı yapılmıştır.

Dünyada artık cep telefonları neredeyse herkesin sahip olduğu cihazlar olduğu için, mobil bir uygulama ile kitlelere ulaşmayı hedeflediğimiz proje kapsamında kullanıcıların kültürel miras gezilerini tek bir noktadan yönetebileceği ve kişisel ihtiyaçlarını giderebileceği bir platform oluşturmak istedik. Bunun için tarihi lokasyonlar ve kültürel miras alanında bir seyahat planlayıcı yapmaya karar verdik.

Kullanıcının zamanını boşa harcamamak adına, “minimum distance” algoritmaları ile, tez uygulamamız filtrelenmiş noktalar ile en efektif rotayı kendi başına oluşturacaktır. Piri uygulaması gibi birçok uygulama statik iken, tez uygulamamızda dinamikliği öne çıkarmaktayız.

Bilgisayarlar ve güncel yazılım teknolojileri ile proje oluşturulduğundan uygulanabilirlik sorunu yoktur.

Emine Sezer

Yok

Yok

Piri, bir seyahat uygulamasıdır. Rehberler tarafından hazır rotalar oluşturulmuştur ve kullanıcılarla paylaşılmıştır. Kullanıcılar istediği bir bölgedeki gezi rotasını satın alır. Turlarda sesli anlatım bulunur ve kullanıcıyı yönlendirir. Özellikle yurtdışında Türkçe rehber bulmak zor olacağından kullanıcıların rehber ihtiyacını kolaylıkla giderir. Online bir platform olduğundan, gezi noktaları hakkında ciddi bilgi birikimi olan insanlar tarafından, bir nevi uzaktan rehber görevi görür. https://www.piriguide.com/tr/anasayfa/