#20220355 Ontoloji Tabanlı E-Nabız Sistemi





PROJE KODU20220355
PROJE SAHİBİKutay Şahan
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIÖzgü CAN



İnternet üzerinden bilgilendirme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla e-Nabız sisteminin de bu sistemlerden biri olması kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle web’teki veri ve bilginin sadece insanlar tarafında değil aynı zamanda makineler tarafında anlaşılması amaçlanarak e-Nabız ontoloji modeli geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu ontoloji modeli ile hastaların bilgilerine ulaşması amaçlanmıştır. Bu kapsamda hastaların, kişisel bilgilerini, geçmiş hastane ziyaretlerini, hastalıklarını, medikal görüntülerini, aşılarını, reçetelerini, aldığı ilaçları, tahlillerini, ameliyatlarını, raporlarını görüntüleyebileceği ontoloji tabanlı, hem mobil uygulama hem de web uygulaması geliştirilmiştir.

Bu proje bazında E-nabız sistemine benzer bir ontoloji tabanlı sağlık sisteminin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Oluşturulan ontoloji tabanlı sistemin web ve mobil uygulamasının gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

Kaynak taraması sırasında sağlık tabanlı birçok ontoloji sisteminin geliştirildiğini ancak bu sistemlerin uygulama bazında aktif olarak geliştirilmediğini gözlemledik. Projemizin e-sağlık alanında geliştirilebilecek ontoloji tabanlı sistemlere örnek olabileceğini düşünüyoruz.

Projemizin, bir dergide yayın olma potansiyeli bulunmakla beraber GBYF etkinliğinde poster olarak sunulacaktır. Projemiz sayesinde sağlık alanında hastaların gerekli bilgileri tutulacak ve bu bilgiler ışığında hastalara hastaneye gitmeden durumları hakkında bilgi edinebilecektir. Bu sayede hastanelerimizde yoğunluğun azalacağını ve daha verimli bir çalışma ortamı sağlanabileceğini tahmin etmekteyiz.