#20220377 Kripto Paralarla Alışveriş İmkanı Sağlayan İşletmelerin Konumlarını ve İletişim Bilgilerini Harita Üzerinden Gösteren, Anlık Piyasa Takibi Sağlayan ve Formasyon ile İndikatör Tanımlarını İçeren Mobil Uygulama





PROJE KODU20220377
PROJE SAHİBİFurkan Aktaş
PROJE SAHİBİ LINKEDIN https://linkedin.com/in/furkan-aktas-x
PROJE MALİYETİProje içerisinde kullanılan yazılımlar ücretsiz olduğu için projenin maliyeti 0 liradır.
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİEğitim, Eğlence ve Oyun
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Özgü CAN



İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte günümüze kadar birçok teknolojik gelişmeler oldu. Bu gelişim beraberinde kripto paraları da getirmiştir. Kripto paralar, işlemleri güvenceye almak için kriptografi kullanan ve değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık ve sanal para birimidir. Kripto varlıklar, merkezi bankacılık sistemlerinin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri olarak işlev gören bir blok zincirinden gelmektedir. İlk kripto para birimi olan Bitcoin ile birlikte şu anda binlerce merkeziyetsiz para birimi bulunmaktadır. Bu para birimlerine olan ilginin artmasıyla birlikte yatırımcılar kendilerine portföy yaratmaya başlamışlardır. Bu çalışmada kripto paraların fiyat ve haber takibini yapabilme, kripto para ile ödeme kabul eden işletmelerin bilgilerine ve konumlarına harita üzerinden ulaşabilme ve formasyon ile indikatörlerin ne olduklarını ve nasıl kullanıldığını göstermekte olup bu sayede piyasa hakkında tekniz analiz yapabilme olanağı tanımaktadır. Bu çalışma sonunda kripto paralar hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar yukarıdaki özelliklere tek bir mobil uygulama üzerinden erişim sağlayabilecektir.

Bitirme projemiz, son dönemin popüler mobil uygulama geliştirme framework'ü olan Flutter ile bir mobil uygulama geliştirme projesidir. Bu projenin konusu kripto paralar ile ilgili anlık fiyat bilgisi, kripto paralar ile ilgili son dakika haberleri, kripto borsalarında teknik analizde kullanılan indikatörler ve formasyonlar hakkında bilgi ve son olarak da kripto para ile alışveriş imkanı sunan işletmelerin konum bilgisini içeren bir projedir.

Bitirme projemizin özgün özelliği kripto para ile ödeme imkanı sunan işletmelerin bilgilerini hem liste şeklinde hem de Google Maps üzerinden gösterilmesidir.

Projemizin gerçekleştirimini 2 bilgisayar mühendisi tarafından bir tez dönemi içerisinde bitirilebilecek düzeydedir. Projede kullanılan teknolojiler ise günümüzün popüler ve ücretsiz yazılım geliştirme araçlarıdır. Ve bu teknolojiler de oldukça fazladır. Ve son olarak da bu projenin gerçekleştirilebilmesi için sadece bilgisayar kalmaktadır. Bu ihtiyacımızı da kendi kişisel bilgisayarlarımızı kullanarak çözüm bulmaktayız.

Projemizde kripto para ile alışveriş imkanı sağlayan işletmeler hakkında bilgiye ulaşabilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Kripto para piyasası hakkında bilgi edinerekte toplumsal olarak kripto para piyasasına nasıl yaklaşılacağına ve kripto para borsasında işlem yaparken kullanılan teknik terimlerin neler olduğunu öğrenebilecektir. Ve böylece insanlar bu piyasa hakkında bilgiler edinmiş olup ona göre sonraki kararlarını alabileceklerdir.

Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Kripto Para Kabul Eden İşletmelerin Motivasyonları, (Karaoğlan, Arar, Bilgin, 2018) bu çalışmada son dönemde popülaritesi artan kripto para piyasası herkesin ilgisini çekerken Türk toplumunun kripto para piyasası hakkındaki farkındalık ve tutumunu ölçmek ve Türkiye genelinde kripto para kabul eden işletmelerin motivasyonlarını araştıran bir çalışma gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada, işletmelerle iletişim kurularak yazarların hazırlamış olduğu anket sorularıyla işletmeler hakkında bilgiler edinilmiştir ve analizleri yapılmıştır. Turizm İşletmelerinde Ödeme Yöntemi Olarak Kripto Para Kullanımının Tüketici Tercihlerine Etkisi, (Seçilmiş, Kızıltaş, 2020) bu çalışmada kripto paraların turizm işletmelerinde ödeme yöntemi olarak kullanılmasının tüketicide oluşturacağı satın alma niyeti araştırılmıştır. Bu çalışma tüketicilerin genel olarak duygu durumlarının analizi yapılmaktadır. Crypto School: Kripto paralar ile ilgili genel bilgi edinebileceğiniz bir uygulamadır. Örneğin, Bitcoin nedir, neden Bitcoin kullanılır, Bitcoin nasıl satın alabilirim satabilirim gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Çeviri özelliğini destekliyor. Böylelikle istediğiniz dilde kripto paralarla ilgili bilgi edinebilirsiniz (LineCentury, 2020). CoinMarketCap: Bu uygulama, kullanıcıların, Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, XRP, EOS, Tron ve 9000+ fazla coin ve token gibi favori kripto para birimlerini takip etmesini sağlayan ücretsiz bir kripto para uygulamasıdır. Burada kullanıcıların bu coinlerin hangi borsalarda yer aldıklarını görebilmektedir ve bu coinle alakalı detaylara ayrıntı sayfasında ulaşabilmektedir. Kripto paralarla ilgili haberleri de barındırmaktadır. İstediğiniz coinlere belli fiyatlara ulaşması durumunda fiyat alarmları da oluşturma olanağı sunmaktadır. Kripto para birimlerini farklı para birimleri cinsine dönüştürülmektedir. Favori coinleri izleme listesine alınabilmekte ve coinler hakkında kullanıcıların yorumlarını yapabilmektedir (CoinMarketCap.com, 2021).