#20220378 Dijitalleşen Sera Otomasyon Sistemi





PROJE KODU20220378
PROJE SAHİBİKaan Yavaş
PROJE SAHİBİ LINKEDIN www.linkedin.com/in/kaan-yavaş
PROJE MALİYETİ1.000 - 10.000
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİEndüstri ve Otomotiv
PROJE DANIŞMANIŞebnem Bora



Seralar bitki yetiştirilmesine uygun şartları sağlayan, çevre şartlarının düzenlenebileceği yapılardır. Bitki yetiştirilirken önemli olan fiziksel faktörler olan sıcaklık, nem, su ihtiyacı gibi durumların kontrolü manuel olarak yapmak zor ve zaman gerektiren bir iştir. Bu nedenle insanlara fiziksel faktörlerin kontrolünü sağlayan ortamın uygun koşullarda devam ettiğinden emin olan, gerektiği zaman kullanıcılara uyarılar gönderen ve kullanıcıların mobil bir uygulama ile birlikte sera ortamının durumunu kontrol edebilmesini sağlayan bir otomasyon sistemine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmada, kontrol edilmesi gerektiği düşünülen fiziksel faktörlerin ölçülmesini sağlayan sensörleri kullanarak verilerin alıp daha sonra Arduino yardımıyla verilerin veritabanına (firebase) kaydedilmesi sağlanılıyor. Kullanıcılar ise verileri mobil uygulama ile erişebilmesi sağlanıyor. Ayrıca kullanıcıların mobil uygulama üzerinden gerekli sensörlerin kontrolünü ayarlamasını ve zamanlamasını yapabilen bir sistem sunulmaktadır.

Sera ortamındaki çevre etmenlerini düzenlemek, kontrol edebilmek önemli durumlarda üreticileri uyaran bir otomasyon sistemi hedeflenmiştir. Çevre etmenlerinin ölçümleri için uygun sensörler kullanılarak verileri Arduino yardımıyla veritabanına kaydedilecek, üreticiler mobil bir uygulama sayesinde bu verileri görebilecek, gerekli sensörlerin ayarlanmasını ve zamanlamasını yapabilecek, ayrıca sistemde beklenmedik bir veri durumunda üretici uyarılanılarak sistem oluşan duruma uygun olarak müdahale edecek. Bu çalışma sayesinde üreticiler sera ortamlarında daha kontrollü ve daha verimli bir yapıya sahip olacaklar, ürünleri daha az zarar görecek böylelikle daha az maliyetle, az iş gücü ile yüksek miktarda, uygun ortamda yetişmiş kaliteli ürünlere sahip olacaklar.

Gerekli bilgi ve donanıma sahip bir kişi güncel teknoloji ve malzemeleri kullanarak projeyi gerçekleştirebilir.

Seraların daha az insan gücü ile daha verimli çalışmasına yardımcı olabilir.

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/75332 https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/598021 https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/313673 https://www.irojournals.com/itdw/V1/I1/05.pdf https://ijecscse.org/papers/specialissue/entc/19.pdf