#20220395 Akıllı Alışveriş Asistanı





PROJE KODU20220395
PROJE SAHİBİÖzlem Karabulut
PROJE SAHİBİ LINKEDIN https://www.linkedin.com/in/%C3%B6zlem-karabulut/
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIProf. Dr. Aybars Uğur



Günümüzde gelişen teknolojiyle yaygın olarak kullanılan pek çok mobil alışveriş uygulaması bulunmaktadır.Ancak ülkemizde büyük yer kaplayan pazar kültürüne yönelik bir çalışmada bulunulmamıştır. Buna çözüm olarak, “Akıllı Alışveriş Asistanı”, pazar alışverişinde yaşanan sorunlar için insanlara adeta bir asistan gibi yardımcı olacaktır. Yapay zeka ve bilgisayarla görü destekli program ile ürünün kalitesi hakkında kullanıcıya tahmin vererek alışveriş kalitesini arttırmak ve alışveriş sırasında unutulan bir ürün olmaması için, kişiye yönelik öneri sistemi ile yine bu teknolojilerin birleştiği bir asistan hedeflenmektedir. Aynı zamanda küçük bir elektronik pazar oluşturulması, bunların bir mobil uygulamada birleştirilmesi amaçlanmıştır.

Bu proje ile kullanıcının pazar alışverişinde ona yardımcı olacak bir asistan görevi gören bir mobil uygulama amaçlanmaktadır. Uygulama sayesinde kullanıcı meyve sebze seçiminde asistandan destek alacaktır.

Son 20 yılda hiç olmadığı kadar ivme kazanan ve hızlı bir şekilde gelişen teknoloji ile birlikte, istenilen herhangi bir ürünü 1 saat gibi kısa sürelerde temin etmek önemli olmaya başladı. Bunu sağlamak için birçok uygulama, bu uygulamaların kuryeleri ve market/dükkânların kuryeleri bulunmakta. Bu şekilde hızlı ve pratik bir tedarik zinciri oluşmaktadır. Bu tedarik zinciri bütün olarak bir asistan görevi görmektedir. Ancak istediği ürünleri bizzat kendisi almak isteyen insanlar da bulunmaktadır, kendisi pazara inip birçok satıcıyla pazarlık yapmak, en uygun, en ucuz ve en taze ürüne ulaşma fikri daha cazip ve mantıklı gelebilmektedir.Baktığımız zaman, sektörde marketlere yönelik pek çok e-ticaret uygulaması olduğunu görmekteyiz. Fakat ülkemizde epey büyük bir yer kaplayan pazar kültürüne yönelik bilindik ve yaygın kullanımı olan herhangi bir uygulama bulunmamakta. Biz öğrenciler de dahil , yaşlı , genç , her meslek grubundan insanın pazardan taze, kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşma çabasının önünde birtakım engeller bulunmaktadır. Uygun ve taze olmayan birçok ürün görsel açıdan taze ve uygun ürünlere benzetilmekte ve bu durum da yapılan alışveriş sonucunda damak tadını ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Günlük hayatta alışverişlerde karşılaşılan bir diğer problem ise hayatı hızlı yaşamak ve günlük hayatın iş ve etkileşim kalabalığından dolayı meydana gelen unutma ve göz ardı edilmesi durumudur. Birçok insan çalışma hayatı, stres veya başka nedenlerden ötürü birçok şeyi unutabilmektir. Alışveriş esnasında meyve/sebze seçiminde de zorlanılmakta, hangi tezgahtan alışveriş yapacağını bilememek de vakit kaybettirmektedir. “Akıllı Alışveriş Asistanı”, pazar alışverişinde yaşanan sorunlar için insanlara adeta bir asistan gibi yardımcı olacaktır. Yapay zeka ve bilgisayarla görü(Computer Vision) destekli program ile ürünün kalitesi hakkında kullanıcıya tahmin vererek alışveriş kalitesini arttırmayı amaçlamayız. Uygulama İzmir genelini hedef alıp , bu konudaki eksikliği kapatma amacındadır.

Proje için kullanmayı seçtiğimiz teknolojiler yeni teknolojilerdir ve mevcut imkanlarla gerçekleştirilebilecek bir proje olmakla beraber, ileride kullanılan yazılım diline bilgisayar görüsünü daha kolay entegre edebilecek teknolojilerin gelişmesi ve bu konudaki veri setlerinin artması ile, projenin daha çok gelişme imkanı bulacağını düşünüyoruz.

Günümüzde gelişen teknoloji ile hayatımızın çok büyük bir parçası olan online alışverişin sonucu olarak, bir asistanına duyulan ihtiyacı karşılamayı amaçlamaktayız. Aynı zamanda, kültürümüzün parçası olan ve üreticiden direkt tüketiciye sunulan ürünlerin olduğu pazar kültürünün de değer görmesi gerektiğini ve biz de dahil pazarlardan alışveriş yapacak kişilerin buna ayırdığı zamanı mümkün olduğunca kısaltmaya çalışmak ve destek olmaktır.