#20220397 AWAXEN
PROJE KODU | 20220397 |
PROJE SAHİBİ | Fatma Feyza AKYOL |
PROJE MALİYETİ | 100.000 |
PROJE ÜNİVERSİTESİ | Balıkesir Üniversitesi |
PROJE KATEGORİSİ | Akademik ve Diğer Bilişim Uygulamaları |
PROJE DANIŞMANI | Prof. Dr. Ayhan İstanbullu |
Dünyada ve Ülkemizde Örtü altı yetiştiriciliği büyük bir paya sahiptir. Ülkemizde ise domates yetiştiriciliği %52,92’lik paya sahiptir. Bu denli büyük bir Pazar payına sahip olan domates meyvesinin hastalıkları domates üreticilerini mağdur etmektedir. Seralardaki bitkilerin maruz kaldığı bu hastalıklar domates fidelerini ve meyveleri öldürerek çiftçiye maliyet oluşturmaktadır. Bu maliyetlerin yanı sıra toprak verimini düşürerek meyve oluşumunu engellemektedir.
Bu sorunlar göz önüne alındığında geliştirmekte olduğumuz aracımız sera içerisinde sürekli tarama işlemi yaparak hastalıkları erken teşhis etmektedir. Erken teşhisi sağlanan hastalıklar çitçiye raporlanarak hastalığa uygun çözüm üretilmesi sağlanacaktır. Bu sayede Çiftçinin ürün zayiatını minimuma düşürerek maliyet ve zaman tasarrufu sağlayacaktır.
Geliştirmekte olduğumuz proje seralarda kullanıma uygun şekilde tasarlanarak çiftçilerin kullanımında herhangi bir engel teşhis etmemektedir. Üzerindeki derinlik kamerası sayesinde eğitilmiş olan hastalıların tanımasını sağlayacaktır. İşlenen görüntüde tespiti yapılan hastalıkların çeşitlerini ve konumlarını algoritmalar sayesinde çiftçiye raporlamak için veri tabanına kayıt işlemi sağlanacaktır.
Veri tabanına kaydı yapılan hastalığı ve konumunu çiftçiye raporlamak için uygun protokoller ile veri iletimi sağlanacaktır. Bu sayede çiftçiler erken saatlerde sistemi kontrol ederek tespiti yapılan konumalar gerekli çözümleri uygulayacaktır.
Örtüaltı yetiştiriciliğindeki domates bitkisinin üzerimdeki 7 farklı hastalığı özgün geliştirdiğimiz algoritmamız sayesinde görüntü işleyerek nesne tespiti sağlanmaktadır. Geliştirdiğimiz projemiz sayesinde aracımızın sera içerisinde gece ve gündüz otonom tarama yaparak tespit edilen hastalıkların konumunu ve çeşidini çiftçiye raporlamaktadır. Raporlanan bilgiler doğrultusunda uygun hastalığa uygun ilaçlama ile çözüm oluşturulmaktadır.
Projemizin piyasada domates hastalığı tespiti yapan herhangi bir muadili bulunmamaktadır. Proje piyasanın ihtiyacına yönelik teknolojik ve özgün yaklaşım getirmiştir.
Projenin yapılabildiği noktasında piyasada temin edilebilecek bir malzeme listesine sahiptir . Uygun malzemeler temin edildiğinde çiftçilerin rahatça kullanabileceği niteliktedir.
Prof. Dr. Ayhan İstanbullu
Doç. Dr. Seyit Ahmet SİS
Toryum Enerji & İnşaat Yönetim Kurulu
Başkanı Mustafa CANBEK
Görüşme Aşamasında
Projenin Örtü altı yetiştiriciliğindeki çiftçilerin pazar büyüklüğü göz önüne alındığında sorunlarının büyük çoğunluğunun hastalıktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Tespit edilen sorun göz önüne alındığında projemizin bu soruna çözüm bulması hedeflenmektedir. Çözümümüz en önemli hastalıklarından bir tanesi olan Absoluta tuta hastalığının tespit edilmezse sera içerisindeki bütün hastalıklara kısa sürede etkisi altına alarak meyve oluşumunu öldürmektedir.. Bu hastalıkların erken tespiti yapılmazsa seradan çıkan mahsullerin ticaretine engel konulmaktadır . 5 yıl boyunca hastalığın olduğu seradan ihracat yapılmamaktadır.
Patent ve Literatür araştırması yapıldığında projemiz ile aynı işlevi gerçekleştiren muadili bulunmamaktadır.
Kaynak bakımından İnternet üzerindeki bakanlığın domates yetiştiriciliği dokümanı kullanışlı bir rehber niteliğindedir.