#20220426 Elektronik Oylama Sistemi





PROJE KODU20220426
PROJE SAHİBİAhmet Kaytan
PROJE MALİYETİSistemin tüm maliyetinin yaklaşık olarak 3 milyon dolar olmasını tahmin ediyoruz.
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIDoç. Dr. Şebnem Bora



Proje kapsamında yapılacak temel çalışmamız client-server mimarisini, VPN'i ve 4.5G'yi kullanarak bir gömülü sistem tasarımı yapmaktır. Minumum maliyetle maksimum verim sağlayacak donanım ile güvenlik ve güvenilirlik sağlayacak bir seçim sistemi tasarlamak hedefimizdir. Sonuç olarak oylarımızın güvenliğinin tartışmaya yer vermeyecek şekilde sağlandığı, sayım sürecinin anlık gerçekleştiği ve ülkemizi maddi ve manevi bir külfetten kurtaracak bir sistem ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkacak sistemimiz, okullarda klasik sistemdeki sandıklar ve oy pusulaları yerine, dokunmatik tabletler aracılığıyla oy verme işleminin gerçekleşebildiği, anlık olarak oyların YSK'daki merkez bilgisayara ulaştığı ve gizli oy açık sayım usulüne uygun bir sistem olacaktır.

Günümüzde dünya giderek artan bir dijitalleşme süreci yaşamaktadır. Ancak belirli sektörlerde ve alanlarda dijitalleşme hep geri planda bırakılmıştır. Özellikle de seçme ve seçilme alanında dijitalleşmenin eksikliği hemen fark edilmektedir. Biz de tam da bu yüzden tezimizde seçim süreçlerinde kullanılabilecek hızlı, etkin ve güvenilir bir elektronik oy verme sistemi tasarlamak istedik.

Ülkemizde hiç yapılmamış seçimlerin dijitalleşmesine kapı aralayacak bir projedir.

Sistemimiz, vatandaşların çiplik kimlik kartlarını okumayı gerektirdiğinden ülkemizin tüm vatandaşlarının çipli kimlik kartlarına geçmesi bir ön koşuldur. Bu koşul sağlandıktan sonra proje oldukça kolay uygulanabilir bir projedir. Sistemin ihtiyacı olan seçim tabletleri, sunucu bilgisayar ve internet bağlantısı gibi donanımsal gereksinimler yalnızca bir kez sağlandıktan sonra yıllar boyu seçimlerde tekrar ve tekrar kullanılabilir.

Projemiz ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Bu sayede hem ülkemizde seçimlere harcanan gereksiz işgücü, para ve zamanın önüne geçilecektir hem de seçimlerde güven ortamı şaibeye yer vermeyecek şekilde sağlanacaktır.

Ülkemizde çeşitli araştırma çalışmaları var olup problemi çözmek için yeterli ve uygulanabilir yöntemler öne sürmemektedir. Yurt dışında ise çoktan tamamen veya kısmen elektronik oylama yapan Estonya, ABD, Hindistan gibi ülkeler bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu konuda halen yurt dışındaki gelişmeler takip edilmeye çalışılmaktadır.