#20220432 Görüntü İşleme ile Bitkilerde Hastalık Tanımlayan Yapay Zeka Modeli Geliştirmesi





PROJE KODU20220432
PROJE SAHİBİNurseda Topal
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİEge Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİToplum ve Sağlık
PROJE DANIŞMANIDoç.Dr. Özgün Yılmaz



Bitkiler, dünyadaki canlıların oksijen ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanması bakımından oldukça önemlidir. Dünya nüfusundaki hızlı artış bitkilerde verimliliğin artırılmasını zorunlu hale getirmektedir. Bitkilerde verimliliğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için bitkilerde görülebilecek hastalıklarının etkili bir şekilde ve zamanında tespiti oldukça önemlidir. Özellikle bazı meyve ağaçlarının kısa ömürlü olması bu ağaçlardaki hastalıkların doğru, zamanında ve hızlı bir şekilde tespitini daha önemli hale getirmektedir. Son zamanlarda görüntü işlemede yaygın olarak kullanılan derin öğrenme, tarımsal faaliyetlerde etkili uygulamalar sunmaktadır. Bitkilerdeki hastalıkların tespiti için evrişimli sinir ağ yöntemi önerilmiştir. Deneysel çalışmalarla gerçek hastalık görüntülerinden oluşan veri seti kullanılması planlandı. Görüntü işleme teknoloji kullanılarak oluşturulan modelin mobil uygulamaya dönüştürülmesi planlanmaktadır.

Bitkilerdeki hastalıkların tespiti için evrişimli sinir ağ yöntemi önerilmiştir. Deneysel çalışmalarla gerçek hastalık görüntülerinden oluşan veri seti kullanılması planlandı.

Literatürdeki çalışmalardan tezimizin bir başka farklılığı ise yaptığımız yapay zeka modelini mobil uygulama alt yapısında kullanılacak hale getirmektir.

Proje gerçekleştirilebilir. Ancak daha büyük ve daha sağlıklı veri setleri olursa daha geniş bir alanda daha objektif değerler sağlayabilir.