#20220467 Merkeziyetsiz Kargo Yönetim Sistemi





PROJE KODU20220467
PROJE SAHİBİHasan Ali ÖZKAN
PROJE MALİYETİ
PROJE ÜNİVERSİTESİMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
PROJE KATEGORİSİFikir Yarışması
PROJE DANIŞMANIDr. Enis KARAASLAN



Günümüzde kullanılan E-Ticaret sitelerinin kargo takibi ve yönetiminin yetersiz kaldığını düşünüyoruz. Aynı zamanda bahsedilen sitelerden alışveriş yapan insanların ara sıra maddi anlamda mağdur edildiğide bir gerçek. Bu sorunların önüne geçebilmek için kargo yönetim sistemlerinin merkeziyetsiz bir yapıda olduğu bir sistemin geliştirilmesinin faydalı olabileceğini düşünüyoruz.

Müşteriler genellikle siparişlerini hasarlı veya eksik almaktan muzdariptir. Bazen siparişlerini bile almamalarına rağmen yine de siparişlerini mükemmel bir şekilde almış gibi muamele görmekteler. Ayrıca sipariş iptali durumunda da sistemdeki herkes (satıcı, kargo şirketi çalışanları, müşteri) iptal işleminin onaylanmasını bekler ve bu süreç çok uzun olabilmekte. Bu bekleme süreci, zaman kaybetmek ve sipariş maliyetini birkaç gün kullanamamak anlamına gelmektedir.

Mevcut çalışmalar tamamen tedarik zinciri ve süreç süresinin kısaltılması ile ilgilidir. Ancak bu projede, hem iptal sürecinden kaynaklanan gecikmelere hem de müşterilerin sevkiyat sürecindeki özensizlikten dolayı çektikleri sıkıntılara odaklanacak sorunu farklı bir yönden ele alacak yeni bir ürün oluşturulması hedeflenmektedir.

Bu sistem, müşterilerin siparişlerini tek parça olarak aldıklarından emin olarak onları koruyacaktır. Eğer durum böyle değilse, suçluyu daha net ve hızlı tespit edebilmek de çözümün bir parçası olacaktır. Bu sistem, sipariş iptali durumunda sistemdeki herkesi (satıcı, kargo şirketi çalışanları, müşteri) bekletmeden iptal işleminin daha hızlı tamamlanmasını sağlayacaktır.